НОВИНИ

example graphic

Гласуваха за военноинвалидна наследствена пенсия на родители на загинали военнослужещи зад граница

Първият си пленарен ден за седмицата народните представители започнаха със ставане на крака и с едноминутно мълчания почетоха паметта на двамата капитани Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които загинаха при катастрофата с Ми-17.

С пълно мнозинство Народното събрание гласува на второ четене допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него цели родителите на загинали военнослужещи в операции и мисии зад граница да получават правото на наследствена пенсия. Така както сега е при родителите на починали при наборна военна служба военнослужещи.

Това означава ли, че тези хора ще получават две пенсии, попитахме председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов. Родителите на загиналите по време на мисии, отговори той, освен наследствена военноинвалидна пенсия и втора, ако отговарят на условията за осигурителен стаж и възраст.

Защо се налага това допълнение в КСО? „Понеже те са осигурени лица в досега действащото законодателство, не можеха да получават военноинвалидна пенсия, защото получават наследствена пенсия по общия ред, както всички осигурени лица. А там има условия, трябва да си 5 години преди възрастта за пенсиониране, на които голяма част от тези хора не отговарят. Новият режим е по-благоприятен за тях, за да могат да получат пенсия за военноинвалидност. Винаги сме казвали, че каквато и пенсия да получат, те няма да си върнат децата. Това е един жест на държавата към родителите на загиналите по време на мисии”, посочи д-р Адемов.

Новият режим в КСО засяга и друга категория военнослужещи. За този текст председателят на социалната комисия каза следното:„Между първо и второ четене колегите от ПГ на Обединените патриоти предложиха, комисията и Народното събрание приеха към групата на тези, които ще имат право на наследствена пенсия за военна инвалидност, независимо от възрастта им да се включат и родителите на курсантите и школниците от средните, полувисшите и висшите военни училища, които не са отслужили наборна военна служба и са починали по време на и във връзка с обучението след навършване на пълнолетие, но преди изтичане на срока, който се зачита за наборна военна служба съгласно действащото законодателство към момента на настъпването на смъртта.”

Прави впечатление, че законопроектът е внесен от депутати от различни парламентарни групи: Корнелия Нинова, Цветан Цветанов, Таско Ерменков, Петър Витанов, Константин Попов, Жельо Бойчев и Спас Панчев. Днешното гласуване бе поредният пример, че когато става дума за държавност, национална сигурност, отбрана и Въоръжени сили депутатите от различни политически сили могат да гласуват заедно, подчерта председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

На този етап промяната има отношние към родителите на 23 военнослужещи. В Камбоджа през 1992-1993 г. загинаха 10 военнослужещи, а в Ирак – 13 през 2003-2005 г. Те ще получават пенсия за военна инвалидност при трайно намалена работоспособност над 90 на сто, т.е. за редници и сержанти 150 на сто върху социалната пенсия за старост, а за офицери – 160 на сто. Смята се, че финансовото изражение на законодателната промяна към момента ще бъде 55 589 лв. годишно при условие, че всички 23-ма загинали са офицери.

Спирдон Спирдонов
13.06.2018