НОВИНИ

example graphic

Военноинвалидите и военнопострадалите отбелязаха две годишнини

Военноинвалидите и военнопострадалите отбелязаха 103 години от създаването на техния съюз и 105 години на столичното им дружество. Честването се проведе в ЦВК. То започна с водосвет от представител на БПЦ, който предаде поздравите на патриарх Неофит. Участниците бяха поздравени от името на столичния кмет Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж се провежда отбелязването на годишнината на дружество „Военноинвалид“ в София. Приветствието бе поднесено от заместник-кмета д-р Тодор Чобанов, който изтъкна големия принос на военноинвалидите и военнопострадалите за националната сигурност и отбраната, военно-патриотичното възпитание и съхраняването на историческата памет.

Благодарност за целенасочените усилия на съюза в интерес на неговите членове, бе изразена в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той бе представен от неговия съветник по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев. Ролята и значението на съюза и дружеството в годините назад и в днешно време беше подчертана и в приветствията от министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологи Ивайло Московски, областния управител на София, Съвместното командване на силите, Централното военно окръжие, БЧК, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Столичната организация на СОСЗР и Националната природо-математическа гимназия.

На гостите председателят на съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев връчи икони „Св. Георги Победоносец“ и грамоти. Сред тях бяха съветникът на президента по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев, заместник-кметът д-р Тодор Чобанов, народният представител ген. Симеон Симеонов, началникът на отдел „Столичен“ на ЦВО полковник Павлин Велков, заместник-началникът на Щаба на СКС полковник Пламен Йорданов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Христо Симеонов, членът на ръководството на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Бенчо Бенчев, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, директорът на НПМГ Даниела Шошова и др.

Връчени бяха награди на военноинвалиди, военнопострадали и дружества. Председателят на съюза отличи всички членове на Управителния и Контролния съвет на столично дружество „Военонинвалид“ с председател Емил Гуджев. Ученикът Том Томов – знаменосец на НПМГ и потомък на ветерани от войните представи направения от него сайт на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (www.voennoinvalid.bg). Поздравителният концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Спирдон Спирдонов
29.03.2018